Založ si blog

Predstavte si, že máte chuť urobiť niečo zdravé pre svoje telo a myseľ

Predstavte si, že chcete robiť niečo užitočné pre svoje telo a dušu, napríklad čchi-kung alebo jogu. Nájdete si školu, spojíte sa s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi, cvičíte a užívate si život. A zrazu, z ničoho nič, je vaša organizácia vyhlásená za extrémistickú totalitnú sektu, škola je zatvorená a vám a vašim priateľom hrozí trestné stíhanie. Myslíte si, že to nie je reálny scenár? Ukazuje sa, že je celkom reálny a nikto voči nemu nie je imúnny.

Presne to sa stalo v prípade hnutia Falun Gong. Ide o duchovnú a zdravotnú prax založenú na tradičnom cvičení čchi-kung. Presne to sa deje s mnohými inými organizáciami, dokonca ani nie náboženskými – medzi nimi aj s medzinárodným spoločenským hnutím Allatra a dobrovoľníckou medzinárodnou spoločenskou organizáciou Tvorivá spoločnosť. Prečo práve všetky tieto organizácie? Pretože sa zrazu stali nežiaducimi pre istú (súkromnú) medzinárodnú organizáciu.

FECRIS (Európska federácia výskumných centier proti sektárstvu) združuje 25 protisektárskych organizácií v Európe. FECRIS vznikla v Paríži v roku 1994 z iniciatívy francúzskeho združenia UNADFI (Národná únia združení na ochranu rodiny a človeka). Členmi FECRIS sú protisektárske organizácie z Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie, Ruska, Belgicka, Srbska, Bieloruska, Slovenska, Španielska, Talianska, Švajčiarska, Ukrajiny a Švédska.

Demokracia znamená slobodu náboženstva a slobodu konvertovať z jedného náboženstva na druhé. Čo robí FECRIS? Pošliapava toto ústavné právo každého človeka. Práve táto organizácia si vyberá, koho označí za sektára a koho nie.

Podľa štúdie uznávaných vedcov a právnikov z piatich európskych krajín je hlavným zdrojom financovania FECRIS francúzska vláda. V roku 2005 získala FECRIS od Rady Európy štatút „členskej organizácie“ ako medzinárodná mimovládna organizácia. Toto rozhodnutie vyvolalo rozpory. Hnutia za náboženskú slobodu a akademici vyjadrili svoj nesúhlas. V roku 2009 získal FECRIS poradný štatút pri Ekonomickej a sociálnej rade OSN (ECOSOC); má tak prístup k agentúram OSN v New Yorku, Ženeve a Viedni. Táto protisektárska skupina začala legálne komunikovať s médiami a úradmi.

Zoznam hnutí pridružených k FECRIS sa rozrastá a po celej Európe pribúdajú noví členovia. Tento rast sa vysvetľuje tým, že FECRIS je jednoducho konglomerát organizácií, ktoré majú rôzne, niekedy dokonca protichodné záujmy, osobné záujmy a ktoré vo FECRIS vidia príležitosť nájsť spojencov v boji proti náboženským menšinám. Je vnútorne rozdelená, pretože sa v nej miešajú konkurenčné tradičné náboženstvá – ako napríklad katolicizmus a pravoslávne cirkvi – a protináboženské hnutia, ako napríklad ateistické združenia.

FECRIS tvrdí, že rešpektuje náboženské slobody a základné dohody o ľudských právach – Všeobecnú deklaráciu ľudských práv, Európsky dohovor o ľudských právach a Dohovor o právach dieťaťa – a využíva tieto tvrdenia na ospravedlnenie svojich krokov, ktoré sú niekedy v rozpore s týmito právami, ako napríklad „deprogramovanie“, čo je psychické a fyzické donucovanie človeka, aby sa vzdal svojho náboženstva.

V zozname viceprezidentov FECRIS zastupujúcich európske krajiny vyniká meno Alexandra Dvorkina, narodeného v ZSSR. Počas studenej vojny emigroval do Spojených štátov a po páde komunizmu sa vrátil do Moskvy ako duchovný Ruskej pravoslávnej cirkvi. Bol požiadaný, aby sa ujal poslania brániť pravoslávnu cirkev pred „sektami“. V roku 1993 s požehnaním patriarchu Alexija II. založil prvú antisektársku organizáciu, ktorá sa dnes rozrástla na RACIRS (Ruské združenie centier pre štúdium náboženstiev a siekt). Odvtedy Dvorkin vedie veľmi aktívny boj proti neortodoxným náboženským hnutiam nielen v Rusku, ale aj v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu a Európskej únie, a to bez toho, aby bol špecialistom v oblasti náboženstiev, ba dokonca, ako aj ostatní viceprezidenti FECRIS.
Pod zámienkou „výskumných a informačných aktivít v oblasti sektárstva“ organizuje FECRIS v celoeurópskom meradle boj proti novým náboženským hnutiam, ktoré konkurujú historickým náboženstvám. FECRIS sa samozrejme vyhýba obvineniam voči „historickým“ náboženstvám a úplne ignoruje skutočnosť, že v rámci niektorých z nich sa veriaci učia extrémistické náboženské doktríny. Okrem toho francúzski protisektárski aktivisti informujú o prípadoch sexuálneho obťažovania a pedofílie v sektách, ale o podobných prípadoch v katolíckej cirkvi zaryto mlčia.


Koncept podvodu patrí do spotrebiteľského práva. Uplatňovať ho na „osobné alebo duchovné sebazdokonaľovanie“, ako to robí FECRIS, znamená vyžadovať od náboženstva alebo viery, aby poskytovali nejaké konkrétne výsledky. Ak sa budeme riadiť touto logikou, duchovné a náboženské hnutia by v žiadnom prípade nemali „podvádzať“ svojich stúpencov a sú povinné im zaručiť, že plnenie náboženských obradov a predpisov prinesie nejaký objektívny výsledok. Podľa francúzskeho práva žiadne duchovné alebo filozofické hnutie, žiadne združenie na sebazdokonaľovanie a dokonca ani žiadny psychológ, lekár alebo učiteľ nie je povinný poskytovať konkrétne výsledky.V skutočnosti môže neveriaci označiť akékoľvek náboženstvo za „podvod“. Týmto slovom možno napríklad označiť zázraky, v ktoré veria katolíci. Používanie týchto výrazov znamená vynášanie súdov o kvalite náboženstva, čo je podľa francúzskej ústavy (ktorá zaručuje rovnaké rešpektovanie všetkých náboženstiev zo strany štátu) pre štátom financovanú organizáciu neprípustné. Takéto hodnotenie náboženstiev je neprípustné aj podľa Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a ďalších medzinárodných dokumentov, ktoré Francúzsko podpísalo a ratifikovalo.

Zaujímavé je, že viaceré osobnosti z členských organizácií FECRIS boli postavené pred súd za nepriateľské prejavy alebo za pokusy využiť únosy a „deprogramovanie“ ľudí, ktorí sa pridali k novým náboženským hnutiam, aby ich prinútili vzdať sa svojho nového presvedčenia. A hoci tieto súdy FECRIS prehral, okamžite sa objavili články, v ktorých sa písalo, že súdy vyhral FECRIS. Ako je táto absurdita možná? Toto sú metódy tejto organizácie.

Americký expert na národnú bezpečnosť Dr. Egon Cholakian vo svojom videu „Neviditeľná vojna. Kto vedie náš svet do záhuby?“ odhaľuje tajné schémy FECRIS a metódy, ktoré dodnes stále používajú.

Ak si myslíte, že sa vás to netýka, presne o to im ide. Takýto spôsob myslenia môže byť osudovým omylom pre celý demokratický svet a pre každého jednotlivca. Je načase prijímať informácie kriticky a naučiť sa ich analyzovať. Je čas premýšľať.

Kto má v zuboch Donalda Trumpa? Pozadie atentátu vás rozhodne prekvapí

26.07.2024

Donald Trump vs. Robert Fico. Jeden exprezident a kandidát na amerického prezidenta, druhý premier malej krajiny, ktorú sotva niekto v Amerike nájde na mape. Oboch sa pokúsili pripraviť o život rovnakou schémou. Len niekoľko hodín pred pokusom o atentát na bývalého prezidenta Donalda J. Trumpa bol na stránke actfiles org zverejnený dokumentárny film s názvom „The IMPACT. [...]

Cez deň pečie zákusky, po večeroch vypisuje hejterské komentáre.

22.07.2024

Hejterské komentáre rastú ako huby po daždi “Mali by ich všetkých vykastrovať, zavesiť za gule do prievanu, upáliť zaživa.” Znie to ako komentár nejakého vymytého mozgu, ktorý všetkých inak zmýšľajúcich bije bejzbalovou palicou. Nie, nepíše to chlap, komentár píše staršia žena. Kliknem na jej profil. Babička zdieľa recepty zákuskov a fotky vnúčat s [...]

Atentát na Roberta Fica klasifikovali ako te*o*istický útok. A je to to najlepšie, čo mohli urobiť.

20.07.2024

Ešte pred nedávnom som mala úplne jasný obraz o tom, ako vyzerá “ten správny” te*o*ista. Príslušník jednej skupiny, okolo hlavy šatka, v jednej ruke samopal, ovešaný výbušninami, ktorý to odpáli v dave plnom ľudí. Bostonský maratón, nejaké námestie. Podľa zvrátenej logiky, čím viac zabije ľudí, tým lepšie. Dnes však čelíme oveľa sofistikovanejšej podobe [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

marlupta

Sú témy, ktoré by nemali zostať tabu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 18833x
Priemerná čítanosť článkov: 1256x

Autor blogu

Kategórie