Založ si blog

Čo sa skrýva pod humanistickými heslami?

4. Nacistické Nemecko

V prvej časti tohto článku (nájdete na blogu) som sa venovala histórii prenasledovania ľudí od Ježišových čias po inkvizíciu. V tomto blogu nadviažem na metódy nacizmu a doplním, ako vyzerá prenasledovanie odlišného názoru v súčasnosti.

V roku 1921 založila EKD (Evanjelická cirkev v Nemecku) Apologetické centrum pre svetonázory. Cieľom tejto organizácie bolo zvyšovať počet farníkov. Centrum, ktoré viedol Karl Günther Schweitzer, zhromažďovalo informácie o existujúcich náboženských hnutiach. Túto prácu financoval štát. Boli vytvorené zoznamy nežiaducich náboženských hnutí. Výsledky sa pravidelne uverejňovali v tlači. 

Keď sa k moci dostali nacisti, vedúci Apologetického centra videl, že je to dobrá príležitosť spojiť s nimi sily v oblasti náboženskej politiky. Antisektárska organizácia začala spolupracovať s Gestapom (tajnou štátnou políciou). Vtedajší riaditeľ Apologetického centra Walter Künnet poskytol nacistom údaje zo svojich archívov. 

Situácia náboženských menšín sa začala vážne zhoršovať. V roku 1938 bola vydaná „Príručka na boj proti sektám“.

Kľúčové propagandistické myšlienky realizované Hitlerom a NSDAP (Národnosocialistickou nemeckou robotníckou stranou) spočívali v nenávisti voči Židom, nacionalizme, falošnej dogme o nadradenej rase, rasovej biológii a boji proti sektám. Tieto myšlienky vyvolali veľké množstvo predsudkov. 

Hitler tvrdil, že skutočným víťazstvom bude víťazstvo nad mysľou ľudí vštepením určitého svetonázoru. Práve vnucovanie nacistickej ideológie spôsobilo brutálny boj proti inak zmýšľajúcim, boj proti „sektám“. NSDAP podporovala EKD, ostatné náboženské organizácie a hnutia boli prenasledované. Ideológovia nacizmu prišli s pseudovedeckým objavom, že Ježiš bol árijcom vyššej rasy. To údajne ospravedlňovalo genocídu na základe národnosti. Okrem genocídy Židov bol nacizmus mimoriadne krutý aj voči Svedkom Jehovovým, čiastočne preto, že títo neuznávali protižidovskú politiku a tajne sa snažili Židov z Nemecka prepašovať. Svedkovia Jehovovi boli posielaní do koncentračných táborov rovnako ako Židia a masakrovaní. 

Na zozname zakázaných náboženských hnutí za Hitlera boli baptisti, letničiari, mazdeisti, adventisti, Plymouthskí bratia a mnohí ďalší. 

Zaujímavý fakt: mnohí nacisti sa považovali za kresťanov a stredovekí inkvizítori tiež vykonávali svoje inkvizície v mene Krista. 

Oplatí sa zamyslieť, kde je v tom všetkom láska k blížnemu? Alebo je to šikovný manipulatívny ťah, ako pod humanistickými heslami páchať tie najhroznejšie zločiny?

5.  Antisektárske organizácie v 21. storočí a ich ideologické základy 

V súčasnosti je takmer celý svet opletený sieťou antikultových organizácií. Členovia týchto organizácií vedú systematický boj proti demokratickým právam a ľudským slobodám. Často využívajú ohováranie, špekulácie alebo nedôveryhodné zdroje informácií. Ideológia súčasných antikultistov je syntézou myšlienok boja proti odlišnému názoru za posledných dvetisíc rokov. 

 V prvom tisícročí tento boj prebiehal pod heslom obrany rozhodnutí koncilov. Tisíce a desaťtisíce „kacírov“ boli popravené. 

Heslom boja proti odlišnému názoru v stredoveku môžu byť slová hlavy katolíckej cirkvi: Každý človek, ktorý sa odchyľuje od oficiálneho učenia, je čarodejník posadnutý diablom. Na upevnenie svojej moci cirkev rozpútala križiacke výpravy a vojny proti Židom a moslimom. 

Jedným z hlavných nástrojov na vytváranie podpory verejnej mienky bolo šírenie politicky tendenčných lží. Svoje dogmy obhajovali tým, že sa uchyľovali k inkvizícii a masovému vraždeniu. 

V 20. storočí sa boj proti náboženskej rozmanitosti stal náboženskou politikou nacizmu pri obrane jednotného svetonázoru.

Podobné myšlienky sú základom činnosti moderných antikultistov, ktorí si prisvojili právo rozhodovať, ktoré náboženské hnutia a verejné organizácie sú „nebezpečné alebo deštruktívne sekty“ a ktoré nie. Pod rúškom užitočných hesiel o údajnej ochrane obyvateľstva pred škodlivými sektami vykonávajú antikultové organizácie aktívnu propagandu očierňujúcu nežiaduce organizácie, zastrašujú obyvateľstvo vymyslenými historkami o vyčíňaní „sektárov“. V dôsledku činnosti antikultistov sa v spoločnosti rozmáhajú fóbie, nestabilita a náboženská neznášanlivosť. Sformovaná verejná mienka je namierená proti nežiaducim ako obrovská päsť.

Ich metódy ohovárania nie sú nepodobné ohováraniu Ježiša alebo bezostyšným lžiam stredovekej inkvizície. Antikultové organizácie využívajú médiá na šírenie hanlivých informácií o nežiaducich organizáciách, aby vytvorili negatívnu verejnú mienku. Iniciujú súdy, aby vyhlásili nežiaduce hnutie za extrémistické a postavili ho mimo zákona. 

Príkladom je dlhodobé prenasledovanie svedkov Jehovových, krišnaitov, scientológov a niektorých škôl jógy. V roku 2023 sa v Ruskej federácii podarilo antikultistom postaviť mimo zákon Medzinárodné spoločenské hnutie ALLATRA. Aké obvinenie podľa vás vzniesol súd voči tejto organizácii? – Nezákonná misionárska činnosť! Ako vidíte, ich 2-tisícročné metódy sa nemenia a fungujú dokonale.

Spomenula by som, že Allatra je dobrovoľnícke medzinárodné hnutie, ktoré sa aktuálne zaoberá najmä vážnymi hrozbami klimatických zmien. Nezávislé audity potvrdili, že ALLATRA nemá žiadnych vládnych ani komerčných sponzorov a že všetci dobrovoľníci konajú výlučne z vlastnej iniciatívy. Okrem toho toto dobrovoľnícke spoločenstvo prísne dodržiava medzinárodné právo a zákony jednotlivých krajín. 

Táto mašinéria prenasledovania sa netýka len náboženských menšín, ale aj spoločenských hnutí, obchodných korporácii, lekárov nekonvenčných liečebných metód, pokrokových vedcov a pedagógov. Ako vidíme, tie skupiny, ktoré patria do antikultového hnutia sú len časťou. Antikultisti totiž prenasledujú všetky názorovo nepohodlné skupiny alebo jednotlivcov. Aj keď možno vy osobne túto tieňovú organizáciu voláte inak, podstata zostáva rovnaká. Nastoliť svetovládu, totalitu a eliminácia každého, kto nesúhlasí.

Napríklad vo Francúzsku viedlo prenasledovanie antikultistov k odobratiu licencií viacerým lekárom. Mnohí ďalší sa v obave o svoju povesť boja hovoriť o homeopatii a nových netradičných liečebných metódach.

Bol zdokumentovaný prípad lekára, ktorého dlhá ohováračská kampaň zo strany antikultistov dohnala k samovražde. Doktor Julien založil terapeutické centrum, v ktorom rehabilitoval drogovo závislých a duševne chorých. Šírili sa o ňom fámy, ktoré boli publikované v médiách, že lekár je vodcom sekty, ktorá robí niečo obscénne. A údajne lekár už dávno stratil licenciu a venoval sa nelegálnej lekárskej činnosti. V provincii sa takéto fámy šíria rýchlosťou blesku a vážne otravujú život.

Podľa Egona Cholakiana, experta na národnú bezpečnosť, federálneho lobistu Kongresu USA a Bieleho domu, už samotný fakt existencie antikultových organizácií v demokratickom svete je porušením zákona.   

Činnosť uvedených antikultových organizácií, ktoré používajú protidemokratické totalitné metódy, porušuje mnohé ustanovenia Všeobecnej deklarácie ľudských práv OSN, ako napríklad: článok 1, článok 2, článok 11, článok 12 a ďalšie. Okrem deklarácie OSN činnosť antikultových organizácií a ich vedenia porušuje základné ústavné ľudské práva, ako aj viaceré normy medzinárodného práva.

Rozsah činnosti antikultistov je veľký. Je to skutočný intelektuálny terorizmus, každé ich vyhlásenie je bombou, ktorá podnecuje xenofóbiu. Potrebná miera zastrašovania obyvateľstva „kultmi“ a „sektami“ vedie k prijímaniu zákonov obmedzujúcich ľudské práva.Ich pôsobenie sa rozširuje aj na na politické záležitosti štátov a očierňovanie nepohodlných osôb.

 Ľudia pohltení strachom prijímajú takéto opatrenia v nádeji, že získajú bezpečnosť. Takto si však neuvedomujeme, že sme sa ocitli v pasci. Krok za krokom nám berú demokratické práva a slobody, čo nevyhnutne vedie k totalite. 

Je nepochopiteľné, že všetky antikultové organizácie sú financované štátom. Teda z našich vreciek. Ukazuje sa, že my sami si platíme novodobú inkvizíciu, ktorá nás vedie do stredoveku. Najmä preto, že antikultové organizácie sú hlavným nástrojom propagandy tretích strán, ktoré na prvý pohľad nie je vidno. Zďaleka sa to netýka len akýchsi kultov alebo siekt.

Dr. Egon Cholakian kladie veľmi dobrú otázku — A tu je PARADOX! Napriek tomu všetkému tieto organizácie stále existujú! A nielenže existujú, ale sú sponzorované na úkor demokratických štátov. Ako je to možné v slobodnom svete?

Záver

Žiadna zmena v spoločnosti nie je možná bez podpory ľudu. Rozhodnutie o poprave Ježiša bolo prijaté davom; Norimberské zákony, ktoré legalizovali genocídu Židov v nacistickom Nemecku, boli tiež podporené dobre spracovanou verejnou mienkou. Zdalo by sa, že problémy „nejakých sektárov“ nás nemusia zaujímať, ale táto ľahostajnosť nakoniec povedie k porušovaniu našich občianskych práv. 

Boj proti inému názoru má dlhú a temnú históriu, ale pochopenie jeho príčin a metód nám môže pomôcť vytvoriť otvorenejšiu a slobodnejšiu spoločnosť. Je dôležité si uvedomiť, že každý hlas a každý názor sa počíta a obranou práva na slobodné myslenie bránime svoju vlastnú slobodu.

Boj proti odlišnému názoru tlačí spoločnosť k totalite

01.07.2024

Dejiny boja proti „nepohodlným“ od Krista po súčasnosť – 1.časť Boj proti odlišnému názoru je jav, keď úrady, organizácie alebo určité skupiny potláčajú, obmedzujú alebo prenasledujú ľudí za vyjadrovanie myšlienok, presvedčení alebo názorov, ktoré sa líšia od všeobecne uznávaných alebo oficiálnych. V historickom a súčasnom kontexte má tento jav hlboké [...]

ANTIKULT. HRY NA TOTALITNÉ SEKTY

24.06.2024

Vo svete, kde existujú tradičné náboženstvá je hlboko zakorenený strach z čohokoľvek, čo vychádza za rámec tejto viery. Využíva sa na politické účely a jedným z nástrojov strachu sa stal pojem „totalitná sekta.“ Antikultista Dvorkin a jeho aktivity: Podľa neho je len jedna pravá viera. Tá jeho Pojem „totalitná sekta“ prenikol do Európy, bužiaľ, vďaka [...]

Totalitný režim nezačína z ničoho. Začína sa nevinným rozhovorom

22.06.2024

Všetko sa to začalo v sobotu večer, keď sme si sadli s rodinou k večeri.. Vídame sa zriedka, ale keď sa stretneme, horlivo (a niekedy aj hlasno) diskutujeme o tom, čo sa deje.Témy, žiaľ, nie sú nové: všetko je drahšie, niečo sa deje s klímou, vravia o potravinovej kríze, opäť je niekde vojna… a tak ďalej. A tu, v zápale diskusie, moja svokra, povie vetu, ktorá mi [...]

šimkovičová

Šimkovičová reaguje na trestné oznámenie, hovorí o šikane a slobode prejavu

05.07.2024 09:39

IĽP podal trestné oznámenie na Šimkovičovú pre podozrenie z rasizmu a antisemitizmu.

HZS / Horská záchranná služba /

Pád auta v strmom lesnom poraste neprežila jedna osoba, dve sa zranili

05.07.2024 09:27

Posádke auta pomáhali horskí záchranári z Oblastného strediska Veľká Fatra.

Cyril a Metod

Posolstvo Cyrila a Metoda: nová kultúra a rozvoj Slovanov. Oslavy 1161. výročia budú na Devíne

05.07.2024 08:40, aktualizované: 09:52

V histórii Slovanov a zvlášť Slovákov tvoria jednu z najdôležitejších kapitol, keď sa spomínajú aj v preambule Ústavy SR.

vojna na Ukrajine, Časiv Jar

ONLINE: Zelenskyj naďalej hovorí o protiofenzíve, keď dostane zbrane. Pomôžu aj F-16?

05.07.2024 07:45, aktualizované: 08:24

Ukrajinský prezident tvrdí, že má pripravených 14 brigád na protiofenzívu, ale ešte im chýbajú zbrane od spojencov aj vojaci.

marlupta

Sú témy, ktoré by nemali zostať tabu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 12
Celková čítanosť: 12752x
Priemerná čítanosť článkov: 1063x

Autor blogu

Kategórie