Založ si blog

Putin: Bábka alebo majster?

Patriarcha Kirill a pastor Künneth: strašné paralely s nacistickým Nemeckom

Všimli ste si, že rétorika patriarchu Kirilla prekvapivo opakuje argumenty protestantského pastora Waltera Künnetha z nacistického Nemecka? Toto spojenie sa môže zdať prekvapujúce, ale vyvoláva dôležité otázky.

Historický kontext: Künneth a „meč“ štátnej moci

Walter Künneth, ktorý aktívne podporoval nacistický režim, bol jedným z tých pastorov, ktorí ospravedlňovali Hitlerovu brutalitu a agresiu. Vo svojej knihe „Die Nation vor Gott“ (Národ pred Bohom) Künneth argumentoval:

„Cirkev vie, že štát musí používať meč. Tento postoj znamená pevnosť a prísnosť. Cirkev nemôže a ani nechce brániť štátu vo výkone tejto funkcie.“

V tomto kontexte „meč“ symbolizuje štátnu moc a Künneth zdôrazňuje, že cirkev musí byť lojálna voči krokom štátu, aj keď zahŕňajú použitie sily.

Súčasná rétorika: patriarcha Kirill a agresia

V roku 2024 patriarcha Kirill vyjadril nasledujúce myšlienky v napomenutí prezidentovi Vladimírovi Putinovi:

„[Láskavosť] je slabým miestom, ktoré niekedy bráni ľuďom pri moci čestne prechádzať životom. Hlava štátu musí niekedy prijímať závažné a hrozivé rozhodnutia. A ak takéto rozhodnutie neurobí, dôsledky môžu byť pre ľudí mimoriadne nebezpečné. Tieto rozhodnutia sú však takmer vždy spojené s obeťami. A tieto rozhodnutia cirkev nikdy neodsúdila.“

Porovnajte to s Künnethovým vyhlásením. Obidva výroky zdôrazňujú potrebu ťažkých rozhodnutí a brutálnych opatrení pre údajne väčšie dobro.

Vidíte, aké sú si tieto vyhlásenia podobné? Nielenže sa opakujú, ale odrážajú ten istý ideologický postoj: podporu použitia sily zo strany štátu pod zámienkou nevyhnutnosti. Lenže v jednom prípade ide o podporu nacistického režimu a v druhom o podporu v súčasnom politickom kontexte.

Ruská pravoslávna cirkev naviac prijala nariadenie, ktoré zaväzuje kňazov odriekať denne modlitbu za víťazstvo ruských zbraní. Táto modlitba obsahuje prehlásenia o tom, že Rusko chcú údajne rozdeliť a zničiť. Ide o prvý oficiálny dokument upravujúci podporu vojny v rámci cirkvi. Kňazi sú zbavení svojej služby za to, že odmietajú recitovať túto modlitbu.

Je znepokojujúce, že táto prax pripomína metódy nacistického Nemecka, kde boli kňazi trestaní za nesúhlas s ideológiou režimu. V dnešnom kontexte sú kňazi zbavovaní svojej dôstojnosti za to, že podporujú mier a odmietajú podporovať vojnu.

Prečo sú tieto paralely dôležité

  1. Nebezpečenstvo náboženskej legitimizácie násilia: Paralely medzi rétorikou Künnetha a Kirilla poukazujú na nebezpečenstvo používania náboženstva na ospravedlnenie násilia a represie. História ukázala, že takéto ospravedlnenia môžu viesť k vážnemu porušovaniu ľudských práv a tragickým následkom.
  2. Podpora autoritárstva: Obe rétoriky vytvárajú nebezpečný precedens toho, že náboženstvo je možné použiť na podporu autoritárskych režimov a potlačenie opozície.
  3. Medzinárodné dôsledky: Podobné ideológie a rétorika môžu mať globálne dôsledky. Tak v nacistickom Nemecku, ako aj v súčasných podmienkach môžu takéto ideológie viesť k medzinárodnému napätiu a konfliktom.

Egon Cholakian. Výsledky skúmania

Toto je len zlomok z celého obrazu toho, čo sa deje v spoločnosti, ako to odhalil Egon Cholakian vo svojom videu Križovatka. Vo svojej videospráve pán Cholakian, renomovaný odborník na národnú bezpečnosť a výcvik spravodajských analytikov, varuje, že svet je na pokraji zrodu Štvrtej ríše. Poukazuje na to, že súčasní globálni antikultisti používajú podobné metódy ako počas nástupu nacizmu. Tieto sily manipulujú verejnú mienku prostredníctvom techník puzzle kódovania a pripravujú spoločnosť na prijatie postojov nenávisti a nepriateľstva.

Kto sú globálni antikultisti?

Globálni antikultisti – to je termín, ktorý označuje súčasné sily, ktoré používajú ideologickú manipuláciu a techniky riadenia verejnej mienky na totalitnú kontrolu spoločnosti. Ako ukazujú súčasné udalosti, tieto sily využívajú strategickú manipuláciu a teroristické útoky na prípravu spoločnosti na prijatie postojov nenávisti a nepriateľstva. Ako sa hovorí, „rozdeľuj a panuj“.

Medzi metódy manipulácie antikultistov patria:

  • Vytváranie falošných naratívov: Šírenie dezinformácií s cieľom zmeniť vnímanie verejnosti o tom, čo sa deje, a ospravedlniť konanie vládnych autorít.
  • Rozdeľovanie spoločnosti: Vyvolávanie konfliktov v spoločnosti s cieľom oslabiť jej jednotu a zvýšiť jej závislosť od orgánov.
  • Podpora represie: Používanie náboženskej a ideologickej rétoriky na ospravedlnenie represívnych opatrení a potlačenie opozície.

Všimnite si slová, ktoré vyslovil archijerej Alexander Novopašin z Ruskej pravoslávnej cirkvi:

„Pre mňa sú to všetko kanibali. Keď som raz takto nazval ukrajinských teroristov – ach, ako sa západná tlač smiala: ‚nazval Ukrajincov kanibalmi! Páni, čo je to za človeka….‘ A ja som ich tak nazval, lebo som ich tak videl.“

Tieto slová sú v rozpore so základmi kresťanského učenia, ale archijerej Novopašin nie je obyčajný človek, ale významný cirkevný a verejný činiteľ, misionár a bádateľ súčasného náboženského sektárstva. Jeho slová odrážajú podstatu a charakter fenoménu známeho ako antikultizmus.

Práve v dôsledku takejto rétoriky, ktorá sa aktívne propagovala v médiách, sa podarilo rozdeliť kedysi spriatelené národy a vytvoriť pôdu na ospravedlnenie vojenskej akcie.

Antikultizmus a antikultové organizácie často používajú rétoriku nenávisti a nepriateľstva, pričom svoje konanie podporujú manipuláciou a ideologickými postojmi. Tieto organizácie vytvárajú a šíria obrazy nepriateľov a hrozieb, aby legitimizovali svoje represívne a agresívne akcie.

Putin: Bábka alebo majster?

Vynára sa dôležitá otázka: uvedomuje si Putin, že sa ocitol v úlohe novodobého Hitlera? A je to naozaj v súlade s jeho osobnými cieľmi, alebo je bábkou ovládanou globálnymi antikultistami?

Putin, podobne ako Hitler, vytvára okolo seba kult osobnosti a jeho politika často pripomína metódy autoritárskych režimov. Avšak kým Hitler sám bol motorom nacistickej ideológie, Putin môže byť súčasťou zložitejšej politickej hry, v ktorej hrá úlohu vodcu vykonávajúceho pokyny skupiny ľudí usilujúcich sa o moc a kontrolu.

Je možné, že Putin je úprimne presvedčený, že jeho konanie je oprávnené a nevyhnutné na ochranu krajiny. Alebo si uvedomuje, že jeho politika a rétorika prispievajú k atmosfére podobnej nacistickej, v ktorej sa potláča akákoľvek forma opozície a kritiky? 

V každom prípade môže byť len nástrojom v rukách tých, ktorí ho využívajú na dosiahnutie svojich cieľov.

Nastal čas rozhodnutia

Egon Cholakian vo svojej videopospráve upozorňuje, že teraz je čas na rozhodné kroky. Nalieha na prezidenta Putina, aby si uvedomil dôsledky svojho konania, a pripomína, že ak tak neurobí teraz, môže byť neskoro. Cholakian zdôrazňuje, že stále existuje šanca na zmenu kurzu, ale čas sa kráti.

Táto výzva zdôrazňuje kritickosť situácie a potrebu uvedomiť si skutočné dôsledky politických rozhodnutí. Ak Putin na tieto varovania nezareaguje, dôsledky môžu byť katastrofálne pre Rusko aj pre medzinárodné spoločenstvo.

Budúcnosť na križovatke

V tejto chvíli závisí nielen jeho vlastný osud a budúcnosť Ruska, ale aj osud sveta od toho, či Putin vypočuje varovania a uvedomí si dôsledky svojho konania. S najväčšou pravdepodobnosťou však jeho najbližšie okolie urobí všetko pre to, aby sa k nemu ani nedostali.

V čase, keď je svet na pokraji, je rozhodujúce, či si Putin uvedomí vážnosť situácie. Ak nezmení kurz a neuposlúchne varovania, môžeme čeliť opakovaniu tragických chýb z minulosti.

Súčasné kroky a rozhodnutia by sa mohli stať základom pre vytvorenie „štvrtej ríše“, ktorá by ovplyvnila celý politický a spoločenský obraz sveta.

Preto je také dôležité, aby informácie, ktoré poskytol Egon Cholakian, boli vypočuté a zohľadnené. 

Budúcnosť celej planéty môže závisieť od toho, či sa tento kľúčový moment využije na zabránenie ďalším konfliktom a násiliu. Putinovo rozhodnutie, ako aj jeho schopnosť zmeny, rozhodnú o tom, či sa svet posunie smerom k novým konfliktom, alebo nájde dlho očakávaný mier a stabilitu.

Pseudoodborník bez adekvátneho vzdelania dáva odborné posudky

31.08.2024

Prečo si tie najväčšie pikošky média nechávajú pre seba? Alexander Dvorkin. Všade citovaný odborník na sekty, ktorý svoje inkvizičné schopnosti prezentoval v dvoch najznámejších (čírou náhodou) medzi sebou prepojených organizáciách. RACIRS a FECRIS. Na wikipedii a v klasických médiách o ňom nájdete superlatíva. Prečo ale bežnému čitateľovi neprezradia nepohodlné [...]

AKO SA PRED NAŠIMI OČAMI FORMUJE 4. RÍŠA

27.08.2024

Keď v médiách počujeme o zrode Štvrtej ríše, o neonacistoch, zvyčajne si predstavíme mladých chlapcov s vytetovanými hákovými krížmi na vyholených hlavách, ktorí kričia a rozbíjajú všetko okolo seba ako futbaloví fanúšikovia. A zájdem ďalej: Tento obraz sme už „prijali“, bolo nám vtĺkané do hlavy, že je to norma. Ale málokto vie, že skutoční nacisti vedú [...]

Ako spolu súvisia antikultizmus a streľby na školách?

21.08.2024

Dnes je dôležité diskutovať o znepokojujúcom trende streľby na školách, známom ako „streľba na školách“. Tieto tragédie, ktoré spôsobujú ničivý zásah do života rodín a podkopávajú spoločenskú stabilitu, nie sú len štatistikou, ale skutočnou katastrofou, ktorá si vyžaduje dôkladnú analýzu a opatrenia. Pozrime sa na tento jav na príklade Ameriky, pretože [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.

marlupta

Sú témy, ktoré by nemali zostať tabu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 20
Celková čítanosť: 28602x
Priemerná čítanosť článkov: 1430x

Autor blogu

Kategórie